Kotisivujen vuotuiset kustannukset

Kotisivujen vuotuiset kustannuksetMonilla on harhaluulo, että kotisivuprojekti on kertakustanteinen projekti, jonka jälkeen kotisivut ovat ja pysyvät, eikä niistä aiheudu mitään kuluja. Tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Jos päätät ammattilaisen toteuttaa kotisivusi, eli ostat kotisivuprojektin alihankintana, niin ammattilaisen laskuttama kertakustanne on todennäköisesti suurin kulu, joka projektiisi liittyy. Tämän lisäksi kotisivuista koituu kuluja, jotta sivut pysyvät aktiivisena pystyssä ja ovat täten olemassa. Jos päätät tehdä kotisivut itse, säästät ammattilaisen laskuttamasta työstä mutta maksat silti vuotuisia kustanteita kotisivujesi olemassaolosta. 


Alla listattuna tyypillisimmät kotisivujen vuotuiset kustanteet. Näiden lisäksi kustanteita voi syntyä erilaisista lisäosista sivuillesi, esimerkiksi jos haluat kolmannen osapuolen ajanvarausjärkestelmän tai vaikka verkkopankkimaksuvaihtoehdot verkkokauppaasi. 


Kotisivujen toteutus ammattilaisella


Kuten aikaisemmin jo tuli ilmi, niin suurin kustanne kotisivuprojektissasi on kotisivujen toteuttajan laskuttama palkkio. Tämä on juuri se hinta, kun kysytään että mitä kotisivut maksavat. Juoksevat kuukausittaiset kustannukset käydään läpi yleensä vasta kun projektin toteutushinta on selvillä. Pääset katsomaan minun suuntaa-antavia projektihintoja täältä. Kotisivujen hinta voi vaihdella muutamista sadoista euroista aina kymmeniin tuhansiin euroihin. Suurin hintaan vaikuttava tekijä on tietysti kotisivujen sisällön laajuus ja se, tarvitseeko sivuille luoda paljon spesifisiä ominaisuuksia ts. uniikkia koodia.


Domain eli verkkotunnus


Jokaisella kotisivulla on oma domaininsa eli verkkotunnuksensa (www-osoite). Samoin kuin asuinnollakin, niin kotisivuillakin täytyy olla oma osoite, jotta sinne on mahdollista löytää perille. Suomessa sekä ulkomailla on lukuisia yrityksiä, joiden kautta voit ostaa oman domainisi. Domain ostetaan/varataan yleensä aina vuodeksi tai pidemmäksi ajaksi kerrallaan. Jos ostat domainisi tänään vuodeksi eteenpäin, niin sivun täytyy uusia osto taas seuraavana vuonna, ettei joku muu pääse ostamaan sinulla ollutta domainia. Riippuen paikasta, mistä domainin ostat, pyörii niiden hinnat noin 10€-20€/vuosi alv0.


Kotisivujen ylläpitokustanteet


Kotisivujen ylläpitokustannukset ovat tyypillisesti ne kustanteet, joita monet eivät ole osanneet ottaa huomioon kotisivuja ostaessa. Otetaan esimerkiksi nämä minun kotisivuni:


Kuten tarkkasilmäisimmät ovat jo huomanneet, niin täällä minun kotisivuillani on kuvia, videoita, tekstiä ja kaikkea muuta tekniikkaa, että sivut ovat juuri tällaiset kuin ovat. Kaikki mitä täällä minun kotisivuilla on, eli kaikki edellä mainitut tekstit, kuvat, videot jne pitää olla jossakin tallennettuna, että niitä voidaan käyttää. Samoin kuin puhelimellasi ottamasi kuvat ovat tallennettuna puhelimeesi, niin kotisivut vaativat aivan samalla tavalla paikan, johon ne "tallennetaan", eli missä ne ovat olemassa. Yksinkertaisesti sanottuna kotisivuistasi aiheutuvat kuukausittaiset kustannukset tulevat osittain juuri siitä, että tarvitset tallennustilaa kotisivuillesi, että kaikki sen sisältö on jossakin tallennettuna ja olemassa. Kotisivut vaativat paljon muutakin kuin pelkän tallennustilan toimiakseen, joten kotisivuja ei voi tallentaa mihin tahansa paikkaan. Markkinoilla on paljon erilaisia webhotelleja, joista saat ostettua kotisivuillesi "tallennuspaikan" ja sitten on kotisivualustoja, joihin tämä "tallennuspaikka" sisältyy kuukausittaiseen lisenssihintaan, kuten itse käyttämäni LiquidBlox:issa. Nämä kuukausittaiset ylläpitokustanteet riippuvat tallennustilan määrästä, tietokantojen määrästä, onko käytössä verkkokauppaa  jne mutta yleisesti ottaen kuukausittaiset kustanteet perus kotisivuissa pyörivät 5€-30€ alv0 välissä.Loppuun vielä lyhyenä yhteenvetona, että kotisivujen vuotuiset kustanteet riippuvat paljon tarpeestasi, mutta hyvin tyypillisesti kotisivujen kustanteet ovat seuraavanlaiset:


-Projektin toteutuksen kertakustanteinen hinta välillä 400€-10000€ alv0 (omat toteuttamani projektit yleisesti välillä 800€-3000€ alv0)

-Domain eli verkkotunnus vuosimaksu keskimäärin 15€/vuosi alv0

-Lisenssimaksu/webhotelli keskimäärin 20€/kuukausi alv0


Tämän pohjalta vuotuiset kotisivujen kustanteet ilman projektin toteutusmaksua ovat keskimäärin noin +-200€ alv0.


Huom! Arvio perustuu omiin asiakkuuksiini.


Törmäillään verkossa!

Digimarkkinointi
Markkinointikonsultti
Digimarkkinointi
Share